Lasagne
Den här rätten är en av få som går hem hos alla medlemmar i familjen. Därför är den frekvent återkommande till matbordet hos oss. Man kan variera den ganska mycket och den är svår att misslyckas med. Ett säkert kort!
Färs
- 1 pkt formbar färs, den behöver inte vara tinad. (Det funkar bra att fylla ut med riven morot om man inte har ett helt paket)
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 0.5 dl rött vin eller en skvätt balsamvinäger
- Brynt schalottenlöksfond eller annan grönsaksfond
- Olja
- Spiskummin
- Basilika
- Lökpulver
- Chilipulver
- Salt
- Peppar
Sås
- Margarin
- Mjöl
- 1 l havregrädde
- 1 dl riven mozarella style vego ost
- Riven muskotnöt
- Vitpeppar
- Lökpulver
- Salt
Lasagne
- Lasagneplattor
Gör så här
- Hacka gul lök och vitlök.
- Fräs löken en stund i lite olja innan du tillsätter färsen. Stek en stund så att det börjar ta lite färg.
- Tillsätt resten av ingredienserna till färsen och låt småkoka under lock.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält margarinet i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt havregrädden och resten av ingredienserna till såsen. Låt koka upp och var noga med att röra hela tiden så att det inte bränns. Ta bort kastrullen från värmen när det kokat.
- Stäng av plattan till färsen och ta fram en stor form.
- I botten på formen lägger du ett tunt lager färs, lite sås och sedan ett lager lasagneplattor. Upprepa så att du får tre lager lasagneplattor och täck sedan med ett avslutande lager sås.
- Skjutsa in i ugnen i typ 30 min eller tills det ser bra ut och platorna är mjuka. Låt sedan stå och svalna en stund.
- Klart!